Hannes Hederstedt – Teknik

Snart kommer det finnas allt man kan önska sig i form av analyshjälp från olika tränare.
Proffsen i Tennis har olika tränare på Proffs Touren, som Fysiken, Mentala, Matchning, Video, och inte minst Teknik,

Nu tänkte vi ge Tekniken en chans så att du skall kunna nå några av de Tränare som brinner för sina olika områden.

Hannes har jobbat med tennis i 40 år på alla nivåer.

Hannes: -På senare år har jag dels jobbat med att screena 10-12 åriga spelares teknik, rörelseschema och spelförståelse i Stockholm TF regi ( Next generation / Team Stockholm träffar). Jag har också jobbat med äldre spelare på högsta nationella nivå. 

Dem reflektioner jag har gjort, är att det på många håll är undermåligt.

Dem flesta klubbar har svårt att hinna med den individuella träningen numera, när det är så pass många spelare på banan. Den individuella träningen är en viktig del för en spelares utveckling men tyvärr svår att få till i en större omfattning i klubbar. Tillsammans med dig som spelare förälder och klubbtränare kan vi göra en stor skillnad i spelarens utveckling.

Det är en anledning till att jag tänker starta upp en verksamhet som är ett komplement till klubbarnas träning.

Min filosofin är långsiktig, inte Quick fix då man tar några lektioner och sen är det klart. Jag tror också på att om man får tydliga instruktioner, att man kan gör sin hemläxa innan man återkommer till mig för vidare instruktioner. Det om man är tillräckligt motiverad. Mycket är repetition, som man kan göra på egen hand. Det gör en  självmotiverad och är dessutom mer ekonomiskt. Det är sådana elever jag vill jobba med. 

Det finns olika arbetssätt jag jobbar på beroende på ålder och nivå.  Är du 9-10 år och är tävlingspelare eller vux motionär. Ta då en eller två lektioner av mig. Jag instruerar och filmar dig och ger mina synpunkter på din tennis. Du får filmklipp och övningar med dig hem som du repeterar på egen hand(hemläxa). Under tiden du gör din hemläxa, så skickar du film till mig så att jag ser att du inte kommit ur spår. Om det behövs, korrigerar jag dig med ett filmklipp. Efter det träffas vi för nya lektioner, där jag vidareutvecklar ditt spel. Är du 11år eller äldre och tävlingsspelare, så tycker jag att du ska filma matchspel helst i en turnering ca 1 set. Jag analyserar det. Utefter vad jag kommer fram till, när det gäller hur mycket vi behöver jobba med det tekniska, rörelseschemat och det taktiskt/spelförståelsen, gör jag rekommendationer hur jag tycker att vi ska gå vidare. Alltså hur mycket du och jag behöver jobbar individuellt, och hur ofta jag behöver jobba med dig i grupp träning.

Ett annan sätt att jobba på om man exempelvis bor långt ifrån varandra, är att du skickar film till mig där jag ger dig feedback genom att skicka film klipp och övningar, som du jobbar vidare med för att utvecklas. Så jobbar jag mestadels med Louise Brunskog som bor i Båstad och tävlar på ITF nivå(som bäst runt 700 i världen).

Kostnader för olika träningsupplägg.

  • 1 timmes lektion på bana + film analys av dig och övningar du behöver göra för att utvecklas. Kostnad: 1400 kr exklusive bankostnad.
  • 2 timmes lektion på bana + film analys av dig och övningar du behöver göra för att utvecklas. Kostnad: 2000 kr exklusive bankostnad.
  • När jag skickar filmklipp till dig är kostnaden 300 kr
  • Du skickar film till mig på något moment du vill förbättra. Jag gör en filmanalys. Du får filmklipp och övningar du behöver göra för att utvecklas. Kostnad: 300 kr

Övriga alternativ på träningsupplägg och kostnader enligt överenskommelse.

Vad jag kan hjälpa till med:

Kort versionen: 1.Slagteknik 2.Rörelseschema/fotarbete .  4.Taktik, spelförståelse.        

Mer utförlig versionen.    

1. Slagteknik (Bygga Anfall). Utveckla en slagteknik som krävs för att maximalt kunna sätta fart på bollen upp till världsklass nivå.      

1. Slagteknik (Transport Försvar). Vad som krävs i slaget tekniskt för att man ska kunna spela säkert(transportslag) eller när man får snabba bollar emot sig och ha kontroll.   

2. Rörelseschema (Transport Bygga Anfall). Vad som krävs av spelare för att ha bra förberedelser och ett riktigt bas rörelse schema i olika riktningar på banan.  För att komma rätt till bollen och ha möjlighet att slå ett optimalt slag.     

6. Rörelseschema (Försvar) Starten/snabbheten ut i ytterlägen och förmågan att bibehålla balans för att ha möjlighet att försvara sig med ett bra slag mot en svår boll.    

7. Rörelseschema (Försvar) Snabba vändningarna från ytterlägen i bra balans vilket ger möjlighet att snabbt ta sig tillbaka till mitten för att hinna med nästa boll.

8. Taktik, spelförståelse (Försvar Transport Bygga Anfall). Förmåga att veta när och hur man ska spela säkert, skapa offensiva situationer och slutföra dem eller ta sig ur defensiva situationer.  

9. Taktik, spelförståelse. Skapa sig  en uppfattning om vilken typ av spelstil spelaren kommer att ha som senior ut efter fysiska, tekniska och mentala förutsättningar. Exempelvis: Defensiv spelare: få misstag bygger mycket på kontringsspel, Offensiv spelare(bygger sitt spel ut efter sin Serve och vinnar slag, Offensiv spelare: Spelar snabbt, tar bollen tidigt, bra framme vid nät. Allround spelare: Kan det mesta utan att vara specialist, bra på att växla spelstil beroende på motståndarens spel.  

Vad som är viktigast i dem olika åldrarna att utveckla.

Åldern 9-10 år  

 *Taktik/Spelförståelse: Transport, bygga. Spela säkert med längd o toppspin i mitten. Ta vara på lägen när motståndaren tappar längd. Genom att placera bollarna ute i hörnen med toppspin.    

*Rörlighets schema: Förberedelser reaktion och atletisk kroppshållning.  Korta medellånga sträckor balans/kroppens tyngdpunkt , .   

*Slagteknik: Fokus ligger på dem stora muskelgrupperna, där arm och handleden inte är för dominerande. Rytm o timing, mellan kropp o arm. Fh,bh och serve är väldigt lika biomekaniskt. Kontroll o bollplacering. Klara att slå toppspin med olika höjd och bollplacering 

Åldern 11-14 år:   

*Rörlighetsschema/Fotarbete: Mera avancerat rörelseschema. Röra sig olika sträckor/riktningar. Starten/snabbheten ut i ytterlägen. Snabba vändningarna från ytterlägen.  

*Slagteknik: Mera avancerad slagteknik. där även dem små muskelgrupperna kopplas in. Där slaghastighet/effekt. och spin kopplas tydligare på. Även en del försvars teknik(slice)    

*Taktik/Spelförståelse: Bygga, Transport, Försvar. Skapa offensiva situationer genom ytterligare bättre bollplacering få spelaren utanför spelplan, högre slaghastighet/spin och genom att ta bollen tidigare mera på uppstuds. Förmåga att bibehålla längd o säkerhet även när man är under press. Klara att ta sig ur defensiva situationer, på olika sätt.  

Åldern 15-:  Anfall, Bygga Försvar 

*Rörelseschema/Fotarbete: Fortsätta arbeta och slipa på det avancerade rörelseschemat/fotarbetet  

*Slagteknik: Fortsätta arbeta och slipa på den avancerade slagtekniken.  

*Taktik/Spelförståelse: Träna olika spelmönster offensiva och defensiva. Exempelvis serve och 1:a slag eller säker retur med längd. Mot en 1:a serve som därmed ytterligare utvecklar den taktiska förmågan. 

*Taktik/spelförståelse. Tydligt börja skapa sig  en uppfattning om vilken typ av spelstil spelaren kommer att ha som senior ut efter fysiska, tekniska och mentala förutsättningar. Exempelvis: Defensiv spelare få misstag bygger mycket på kontringsspel, Offensiv spelare(bygger sitt spel ut efter sin Serve och vinnar slag. Offensiv spelare: Spelar snabbt, tar bollen tidigt, bra framme vid nät. Allround spelare: Kan det mesta utan att vara specialist, bra på att växla spelstil  beroende på motståndarens spel. Utefter vad vi kommit fram till vilken spelstil som är effektivast för dig, prioriterar vi dem olika spelmönster som är viktigast.

Min specialitet eller där jag tycker jag är bäst är avancerad slagteknik. Åldersspannet jag tycker jag är bäst i är åldern 10-14 år.  

Generella råd till föräldrar: Var föräldrar och stötta barnen framförallt i motgång. Ett bra exempel är att efter en förlust inte prata om matchen, utan göra något helt annat som är roligt.  

Ge barnen trygghet att väga prova saker och få misslyckas.   

Hjälpa barnen att ha tålamod, tänka långsiktigt för att ha möjlighet att utveckla sina förmågor till sin fulla potential.  
Finns självklart ytterligare saker föräldrar bör tänka på.

Tack Hannes för en utförlig beskrivining vad man kan få tillgång till. vill du boka Hannes så fyll i formuläret på Hannes egen sida på Sporteye eller nedan

Din Email adress? *

Din email adress så vi kan kontakta dig

Ditt Telefon nummer? 

Ditt telefon nummer

Vad behöver du hjälp med?

  • Teknik träning
  • Video analys
  • mer än så , ring mig eller emaila.

Vi återkommer och pratar ihop oss med dig .

Kontakta oss nedan för Screening alternativ och träningsupplägg

Din email adress så vi kan kontakta dig
Ditt telefon nummer
Vi återkommer och pratar ihop oss med dig .
skriv gärna så mycket du kan om det du vill eller förutsättningar hos er.