Hannes Hederstedt… är… Teknik on Demand

Snart kommer det finnas allt man kan önska sig i form av analyshjälp från olika tränare.
Proffsen i Tennis har olika tränare på Proffs Touren, som Fysiken, Mentala, Matchning, Video, och inte minst Teknik,

Nu tänkte vi ge Tekniken en chans så att du skall kunna nå några av de Tränare som brinner för sina olika områden.

Hannes har jobbat med tennis i 40 år på alla nivåer.

Hannes: -På senare år har jag i jobbat med att screena 10-12 åriga spelares teknik och rörelseschema i Stockholm TF regi ( Next generation / Team Stockholm träffar).

Dem reflektioner jag har gjort, är att det på många håll är undermåligt.

Det är en anledning till att jag tänker starta upp en verksamhet som är ett komplement till klubbens träning.

Dem flesta klubbar har svårt att hinna med den individuella träningen numera, när det är så pass många spelare på banan. Den individuella träningen är en viktig del för en spelares utveckling men tyvärr svår att få till i en större omfattning i klubbar. Tillsammans med dig som spelare förälder och klubbtränare kan vi göra en stor skillnad i spelarens utveckling.

Det finns två olika arbetssätt jag tror stenhårt på. Det ena sättet är att du tar en lektion av mig. Jag instruerar och filmar dig och ger mina synpunkter på din tennis.. Du får filmklipp och övningar med dig hem som du kan jobba vidare med på egen hand. Ett annan sätt är att du skickar film till mig där jag ger dig feedback genom att skicka film klipp och övningar, som du behöver jobba vidare med för att utvecklas.

Här kommer ett filmklipp med ett smakprov på hur jag jobbar med teknik och rörelseschema. Det är en ganska komplex övning, självklart har vi gjort enklare övningar innan. I det andra filmklippet kan ni se en tydlig utveckling hos Astrid med både rörelseschema och förberedande slagteknik. 

Kostnader för olika träningsupplägg.

  • 1 timmes lektion på bana + en film analys av dig och en jämförelse med proffsspelare. Du får övningar du behöver göra för att utvecklas. Kostnad: 1100 kr exklusive bankostnad.
  • Du skickar film till mig på något moment du vill förbättra. Jag gör en analys och en jämförelse med proffsspelare. Du får filmklipp och övningar du behöver göra för att utvecklas. Kostnad: 300kr

Övriga alternativ på träningsupplägg och kostnader enligt överenskommelse.

Vad jag kan hjälpa till med:

Kort versionen: 1.Slagteknik 2.Rörelseschema/fotarbete . 3.Receptions skills . Förmågan att snabbt reagera och läsa av vad motståndarens kommer att slå bollen och vilken typ av boll ex. hård, lös, hög, låg etc. 4.Taktik, spelförståelse.         

Mer utförlig versionen.  1. Slagteknik. Checka av att spelaren har en bas teknik(stora muskelgrupper) baserad på biomekaniska lagar som går att bygga vidare på till världsklass.   

2. Slagteknik . Utveckla den slagteknik(små muskelgrupper) som krävs för att maximalt kunna sätta fart på bollen upp till världsklass nivå.      

3. Slagteknik. Vad som krävs i slaget tekniskt( små muskelgrupper) för att man ska kunna spela säkert när man får snabba bollar emot sig. och klara av ett högt slag tempo.  

4. Rörelseschema. Checka av att spelare har bra förberedelser och ett riktigt bas rörelse schema i olika riktningar på banan.   

5. Receptions skills. Spelares reaktion och förmågan att tidigt läsa av vad motståndarens kommer att slå bollen och vilken typ av boll ex.hård, lös, hög, låg etc.   

6. Rörelseschema. Starten/snabbheten ut i ytterlägen och förmågan att bibehålla balans för att ha möjlighet att försvara sig med ett bra slag mot en svår boll.    

7. Rörelseschema. Snabba vändningarna från ytterlägen i bra balans vilket ger möjlighet att snabbt ta sig tillbaka till mitten för att hinna med nästa boll.

8. Taktik, spelförståelse. Checka upp spelares förmåga att placera bollarna, för att klara att förflytta motståndaren

9. Taktik, spelförståelse. Se hur spelaren klarar att skapa offensiva situationer och klarar ta sig ur defensiva situationer.  

10.Taktik, spelförståelse. Få en uppfattning om vilka styrkor spelaren kan få i framtiden och bygga en spelstil utefter   

Övningar som elever ska göra för att jag som kunna bedöma vad dem bör träna på, är olika.

Dem flesta gångerna är det poängspel. Ibland funkar det att någon matar ut specifika bollar man filmar.

Det här tycker jag en ungdom ska fokusera på.  

Åldern 8-10 år:   

*Rörlighetsträning, Förberedelser reaktion och atletisk kroppshållning.   

*Fotarbete korta medellånga sträckor balans/kroppens tyngdpunkt , .   

*Slagteknik där fokus ligger på dem stora muskelgrupperna, där fh,bh och serve är väldigt lika biomekaniskt.   

*Där kontroll bollplacering är prio för att få motståndare i rörelse och tidigt bli taktisk medveten. 

*Börja träna att  spela med olika spin och höjd över nät, för att få motståndaren ur position, skapa offensiva situationer.  

Åldern 11-14 år:   

*Fotarbete olika sträckor/riktningar och vändningar med mera avancerat rörelseschema.   

*Arbeta med en mera avancerad slagteknik. där även dem små muskelgrupperna kopplas in. Där slaghastighet/effekt. och spin kopplas tydligare på.     

*Skapa offensiva situationer genom bättre bollplacering, högre slaghastighet/spin och genom att ta bollen tidigare mera på uppstuds. 

*Klara att ta sig ur defensiva situationer.    

*Börjar arbeta på att hitta slag att styra spelet med och för att i framtiden hitta vinnarslag.   

*Börja träna olika spelmönster ut efter den teknik och förmågor man förskaffat sig, och därmed ytterligare utveckla den taktiska förmågan.    

Åldern 15-:   

*Fortsätta arbeta och slipa på det avancerade rörelseschemat/fotarbetet  

*Fortsätta arbeta och slipa på den avancerade slagtekniken.  

*Fortsätta träna olika spelmönster offensiva och defensiva ut efter den teknik och förmågor man förskaffat sig, och därmed ytterligare utveckla den taktiska förmågan  

*Skapa en egen spelstil med dem styrkor man börjar forma.  

Min specialitet eller där jag tycker jag är bäst är avancerad slagteknik. Åldersspannet jag tycker jag är bäst i är åldern 10-14 år.  

Generella råd till föräldrar: Var föräldrar och stötta barnen framförallt i motgång. Ett bra exempel är att efter en förlust inte prata om matchen, utan göra något helt annat som är roligt.  

Ge barnen trygghet att väga prova saker och få misslyckas.   

Hjälpa barnen att ha tålamod, tänka långsiktigt för att ha möjlighet att utveckla sina förmågor till sin fulla potential.  
Finns självklart ytterligare saker föräldrar bör tänka på.

Tack Hannes för en utförlig beskrivning vad man kan få tillgång till. vill du boka Hannes så fyll i formuläret på Hannes egen sida på Sporteye eller nedan

Din email adress så vi kan kontakta dig
Ditt telefon nummer
Vi återkommer och pratar ihop oss med dig .
skriv gärna så mycket du kan om det du vill eller förutsättningar hos er.